Tretí diel učebnice pojednáva o potravinách nového typu a racionálnej výžive, falšovaní potravín, potravinových alergiách, hygiene výživy a fytopatogénoch a potravinovej banke dát. Nový pohľad na základný a klinický výskum výživy ľudí prináša kapitola venovaná nutričnej genomike a epigenetike. Kapitola venovaná metabolicko - výživovým vzťahom popisuje význam a spôsoby detoxikácie organizmu ako kľúču k zdraviu, acidobázickú rovnováhu a najčastejšie choroby spôsobené jej porušením a vplyv výživy na mozog a myslenie človeka. Konštatovanie, že diétnymi opatreniami sa dá zabrániť 30 - 40 % všetkých druhov zhubných nádorov potvrdzuje význam a správnosť zaradenia kapitoly "Strava a výživa v onkológii" ako súčasť učebnice. Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?! Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa zúčastnili: doc. Ing. Marta Habánová, PhD. doc. Ing. Miroslav Habán, PhD. Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Ing. Katarína Fatrcová-Šrámková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Ing. Jaroslav Maček, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zsigmund Tóth, PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zuzana Hamadová, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre doc. MVDr. Pavel Maľa, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach prof. Ing. Jozef Čársky, CSc., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave MUDr. Janka Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave doc. Ing. Milan Kováč, CSc., Výskumný ústav potravinársky v Bratislave doc. Ing. Pavel Dlouhý, CSc. prof. Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Ing. Jiří Kopáček, PhD. prof. Ing. Zdenka Ďuračková, PhD. PhDr. Peter Keresteš, PhD. doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave RNDr. Jana Mrázová, PhD. Ing. Jana Kopčeková, PhD., Česko-moravský mlékarenský svaz v Prahe doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD. doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc. prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. Ing. Ladislav Strarúch, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave prof. MVDr. Peter Turek, PhD. doc. Ing. Henrieta Arpášová, PhD. Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline prof. Ing František Buňka, PhD. Ing. Vladimír Boroš, CSc. prof. Ing Štefan Schmidt, PhD. doc. Ing. Mária Griefová, PhD. doc. Ing Tatiana Bojňanská, CSc. prof. Ing. Magdaléna Valšíková-Frey, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD. prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach prof. Ing. Róbert Toman, PhD. prof. Ing. Anna Trakovická, CSc.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre prof. RNDr. Katarína Horáková, PhD., Univerzita tretieho veku v Bratislave doc. Ing. Martina Miluchová, PhD. Ing. Michal Gábor, PhD. MUDr. Ján Kozánek Ing. Zuzana Chlebová, PhD. Ing. Marianna Schwarzová, PhD. Bez účinnej pomoci celej rady ďalších spolupracovníkov, sponzorskej pomoci a celej mojej rodiny nebolo by možné knihu napísať. Všetkým menovaným i nemenovaným za pomoc úprimne ďakujem! Ing. Ján Keresteš