Publikácia sa zaoberá novinárskymi žánrami, ich dnešnou podobou, čitateľskými skúsenosťami a praktickými potrebami. Mnoho z textov bolo a je súčasťou prednáškových cyklov, viaceré pasáže vznikali ako repliky v rámci diskusií s budúcimi žurnalistami. Nejde však o klasickú publikáciu, v ktorej by sa dávali hotové informácie. Žurnalistika a spracovanie informácií je živý, premenlivý svet, v ktorom je väčšina práce podriadená diktátu aktuálnosti. Kniha je rozdelená do štyroch základných okruhov. •Na úvod sa venujeme teórii žánrov a stavu súčasnej žurnalistiky. •Druhá časť je venovaná spravodajstvu – nielen písaniu, ale aj obsahovej príprave správy. •Tretia časť sa venuje publicistike – reportáži, interview a názorovej publicistike. •Záver knihy sme venovali najmodernejším spôsobom žurnalistickej práce – internetovej žurnalistike. Táto kniha je len receptom. Majster kuchár sa ukáže vtedy, ak ho recept inšpiruje, ale vie ho aj vylepšiť...