Publikácia je prvou svojho druhu na knižnom trhu nielen v Slovenskej, ale i v Českej republike. Autorský kolektív skúsených vysokoškolských pedagógov z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity a odborníkov zo súdnej a potravinárskej praxe (Najvyšší súd Slovenskej republiky, Potravinárska komora Slovenska) prináša systematický výklad základných princípov a inštitútov potravinového práva, pričom vychádza predovšetkým z vnútroštátneho právneho poriadku a z právnych noriem Európskej únie. Reflektuje tiež aktuálnu rozhodovaciu činnosť vnútroštátnych najvyšších súdnych autorít, ako aj rozhodovaciu činnosť Súdneho dvora Európskej únie a Európskeho súdu pre ľudské práva. Autori venujú osobitnú pozornosť aktuálnej problematike označovania potravín a bezpečnosti potravín, nechýba ani podrobné spracovanie úradných kontrol potravín a trestania v potravinovom práve. Vysokoškolská učebnica je určená predovšetkým študentom právnických fakúlt, využiť ju však môžu i študenti v študijnom odbore potravinárstvo. S ohľadom na obsah a na spracovanie možno knihu odporučiť aj sudcom, advokátom, zamestnancom orgánov úradnej kontroly potravín a tiež subjektom v potravinárskej praxi. Kolektiv autorů Lenka Bogárová, Katarína Eliášová