Jan Kwaśniewski (1937 – 2019) bol lekárom, ktorý žil a pôsobil v Poľsku. Výskumom v 60. rokoch minulého storočia dospel k zisteniu, že všetky ľudské choroby vznikajú z konzumovaného jedla, inými slovami, zlého zloženia potravy. Tento poznatok je základným kameňom jeho prelomovej výživovej teórie. Pri ďalšom výskume sa mu podarilo vyvinúť model výživy ľudí, ktorý nazýva optimálna výživa, pretože zaručuje ideálne fungovanie tela alebo jednoduchšie: dobré zdravie. Princípy optimálnej výživy ľudí na prvý pohľad šokujú, pretože odporúčajú konzumáciu veľmi veľkého množstva tukov spolu s drastickým znížením obsahu uhľohydrátov v strave. Účinky, ktoré táto strava prináša, sú však rovnako prekvapujúce. Obézni ľudia začínajú chudnúť bez toho, aby akýmkoľvek spôsobom obmedzovali množstvo jedla, ktoré konzumujú, pričom zlepšujú svoj celkový fyzický a emocionálny stav. To však nie je všetko, pretože najpresvedčivejšie výhody tejto stravy sú viditeľné u chorých ľudí, ktorí sa začali stravovať podľa jej princípov. Počas svojho takmer 50-ročného pôsobenia liečil Dr. Kwaśniewski tisíce ľudí trpiacich sklerózou, Buergerovou chorobou, reumatickými chorobami, chorobami zažívacieho traktu, vysokým krvným tlakom a cukrovkou – bez toho, aby sa uchyľoval k inzulínu! Odhaduje sa, že optimálnou výživou sa už stravujú dva milióny ľudí. Väčšina z týchto ľudí žije v Poľsku, hoci správy o optimálnom stravovaní sa naďalej šíria do celého sveta. Tento preklad Optimálnej výživy do slovenského jazyka je toho dôkazom. Optimálna výživa je prvým sprievodcom, pomocou ktorého môže človek zistiť viac o optimálnej strave. Čitateľovi ponúka všetky informácie potrebné na začatie optimálneho stravovania vrátane praktických princípov takéhoto stravovania v každodennom živote, účinku optimálnej stravy na zdravých ľudí a spôsobu liečby rôznych chorôb. Na uľahčenie začatia konzumácie optimálnej stravy obsahuje aj recepty na celý týždeň.