Obľúbenú a mamičkami vyhľadávanú kuchársku knižku, ktorá bola prvý raz vydaná v roku 2018, prinášame vo vynovenej podobe ako druhé doplnené a revidované vydanie. V knihe teraz nájdete i najčastejšie otázky mnohých mamičiek. Vybrali sme najmä také, na ktorých odpovede sa v online priestore často líšia, zvyknú byť nepravdivé a nevyplývajú z medicíny založenej na dôkazoch (EBM). Prečo pri zavádzaní prvých príkrmov moje dieťa napína a nevie príkrm prehltnúť? Čo robiť, ak dieťa odmieta zeleninu? Ako dostať do tela potrebný vápnik? Moje dieťa je anemické. Ako mu mám upraviť jedálniček, aby sa mu hladina železa zvýšila? Odkedy môže dieťa jesť pečeň a v akej forme? Ako často majú deti jesť mäso? Aké ryby dať deťom a kedy? Majú byť huby súčasťou výživy dieťaťa? Aké zloženie by mal mať prvý jogurt? Odkedy je vhodná kvasená kapusta? Moje dieťa nechce piť. Ako mám docieliť, aby prijímalo viac tekutín? Prečo je kniha Mama mňam odlišná od informácií na internete? Táto kuchárska kniha vznikla, pretože si myslíme, že rozhodovanie pri stravovaní u najmenších by malo byť založené na vedomom, zrelom a súdnom používaní najlepších súčasných dôkazov, tj. na základe medicíny založenej na dôkazoch (evidence-based medicine, skratka EBM). A naopak, tak dôležité obdobie života dieťaťa by sa nemalo riadiť zavádzajúcimi informáciami z online fór či reklamných článkov z internetu. Kniha má dve časti V teoretickej časti knižky sú zhrnuté tie najdôležitejšie zásady pri zavádzaní príkrmov od odbornej garantky Silvie Horeckej. Mamičky spoznajú zloženie a význam materského mlieka, aké tuky sú vhodné pre deti, ktorou zeleninou a ovocím v príkrmoch začať, odkedy podávať mliečne výrobky. Zistia napríklad aj to, aký je význam mäsa i rýb v strave drobcov a ako zaviesť do jedálnička vajíčka či strukoviny. Čo všetko sa dozviete v teoretickej časti knihy? Zloženie a význam materského mlieka, Ako a kedy zoznámiť dieťa s alergénmi, aké tuky sú vhodné pre deti, ktorou zeleninou a ovocím začať pri prvých príkrmoch a prečo, triky, ako dostať do jedálnička vášho dieťaťa zeleninu, význam mäsa, rýb, strukovín a vajíčok pre deti a ich zavádzanie, odkedy podávať mliečne výrobky a ich benefity, dôležité fakty o vláknine, obilninách a orechoch, tipy, ako docieliť zdravý pitný režim. Druhá časť knihy obsahuje 161 receptov pre deti od ukončeného 4. mesiaca Všetky recepty na príkrmy v knižke sú overené mamičkami, využívajú tradičné lokálne suroviny, ktoré sú na Slovensku udomácnené a sú bežne dostupné. V receptoch nenájdete žiadne polotovary. Až 99 receptov na príkrmy je pre bábätká do 1 roka. Recepty na prvé príkrmy sú zoradené chronologicky s ohľadom na odporúčané obdobie podávania drobcom. Vyskladali sme inšpiratívne recepty, z ktorých viete postupne pripraviť až 5 chutných jedál denne. 44 kaší 24 polievok 13 mäsových jedál 12 jedál z rýb 12 nátierok 7 omáčok na cestoviny