Šesť krokov k ideálnej detskej izbe

Pri zariaďovaní izby pre našich najmenších členov domácnosti sa môžeme snažiť vcítiť sa do pocitov dieťaťa a zariadiť detskú izbu najlepšie ako vieme. Nezabúdajte však, že najviac času budú v tejto izbe tráviť práve naše deti a preto je najlepšou radou ich do procesu zapojiť a umožniť im vybrať si nábytok a zariadenie ich budúcej izbičky. Je to predsa ich izba a je dôležité aby sa tam cítili dobre práve oni. A teraz, ako na to. Pri zariaďovaní sa môžete držať týchto šiestich jednoduchých krokov, ktoré Vám celú úlohu rozdelia na menšie ľahko zvládnuteľné kroky a spríjemnia celý proces.


1. Účelovosť izby

Hneď na začiatku sa musíte rozhodnúť medzi dvoma smermi, ktoré ovplyvnia zariadenie izby a často aj dobu jej potenciálnej praktickosti. Väčšina detí si vyberie samozrejme tematicky štylizovanú izby – pretekárske autá a trofeje, pirátska izba, ponorka, izba princeznej. Je to pekne? Je. Je to praktické? To už trocha menej, keďže vo vyššom veku dieťaťa budete pravdepodobne musieť investovať do zmeny štýlu. Druhá možnosť je praktickosť. Neutrálne farebné odtiene a zloženie nábytku. Tu sa zameriate na sektorový nábytok, ktorý viete obmieňať podľa veku a potrieb dieťaťa. Rovnako vymeníte aj doplnky a dekorácie a mate k dispozícii izbu na viacero rokov.


2. Farebná paleta

Pri zariaďovaní detských izieb je správne zvolená farba dôležitým faktorom, aby izba nevyzerala chaoticky. V detskej izbe bude mať Váš potomok hračky, výkresy a iné rôznofarebné predmety, je preto ľahké pri výbere viacerých použitých farieb vniesť do dizajnu izby ďalší prvok, ktorý na prvý pohľad pôsobí rušivo a izba sa bude zdať stále neuprataná a neusporiadaná. Vyberte preto jednu základnú farbu a tej sa držte. Deti Vám určite ochotne pomôžu.

3. Zóny a usporiadanie nábytku

Keď zariaďujete izbu tak nezabúdajte, že dieťa bude v tomto priestore tráviť čas bude maximálne aktívne a tiež kde bude oddychovať. Pokúste sa teda izbu „rozdeliť“ na pracovnú časť a oddychovú časť. Pri práci, čo pre dieťa znamená učenie sa, tvorivé činnosti, potrebuje dieťa hlavne stôl a stoličku, skrinky a odkladací priestor. Umiestnite tento nábytok do blízkosti okna na maximalizáciu denného svetla pri práci. Oddychovú zónu bude tvoriť posteľ a nočný stolík, kde si bude dieťa môcť ľahnúť a spokojne oddýchnuť po dlhom a namáhavom dni.


4. Nábytok

Pri výbere nábytku – detská posteľ, stôl, stolička, skrinky, atď. – dbajte na správnu výšku a kvalitu výrobkov. Stôl a stolička majú byť výškovo nastaviteľné, mali by mať tvarovanú opierku chrbta, opierky rúk v správnej výške a výškovo nastaviteľné, stôl by mal byť dostatočné široký a hlboký. Pri výbere postele sa rozhodne neoplatí šetriť, zamerajte sa na stabilný rám postele, nastaviteľné rošty a kvalitné matrace.


5. Osvetlenie.

Koľko zdrojov svetla je tak akurát? Je to jedna silná lampa na strope? Stačí to aj keď bude možné nastaviť intenzitu svetla? Určite nie. Hlavné stropné svetlo doplňte vždy aspoň pracovnou lampou na stole. Za zváženie potom stojí aj malá lampa na čítanie pri posteli.


6. Úložné priestory.

Čo platí pri úložných priestoroch? No predsa, nikdy ich nie je dosť. Aby detská izba bola (alebo aspoň pôsobila upratane a usporiadane) uprataná orientujte sa na odkladanie priestory, ktoré sa dajú uzavrieť. Dostatok zásuviek, boxy ktoré sa dajú zavrieť a zatváracie skrinky. Pri dostatku odkladacích priestorov, budú mať všetky veci svoje miesto a v neposlednom rade, keď budú pod vrchnákom nebude na ne sadať prach.


6 najčastejších pôdorysov kuchýň