Päť krokov k Vašej vysnívanej sedačke

Ako iste viete pri zariaďovaní izby začíname hlavným kusom nábytku v miestnosti. Týmto je v každej obývačke práve sedačka. K dispozícii máte obrovské množstvo sedačiek a vybrať tú Vašu nie je jednoduché. Aby ste sa vyhli impulzívnemu nákupu a potom dlhodobé poškuľovanie po identifikovaných nedostatkoch máme pre Vás zhrnutý krátky postup, ktorý Vám vyber uľahčí.


1. Voľba tvaru.

Pri prvom kroku sa dostávame k parametru, ktorý je podmienený veľkosťou obývačky. Do menších obývacích izieb sa oplatí naplánovať rohovú spravidla dvojmiestnu rozťahovaciu sedačku. Táto poskytuje maximálne množstvo využiteľného priestoru pri kompaktných rozmeroch. Pri menších priestoroch berte do úvahy aj výšku a hrúbku operadiel, v tomto prípade zvoľte tie nie najvyššie, aby nezaberali príliš veľa priestoru na sedenie. Vo väčších bytoch môžete použiť väčšie rohové sedacie súpravy v tvare L alebo U, či dokonca si nakombinovať vlastnú podľa vašich rozmerov bytu. V kombináciách môžete použiť rovnako aj kreslá a taburety.


2. Materiál

Voľba materiálu ovplyvní životnosť a jednoduchosť údržby. Kožená sedačka ma viacero výhod, ktorými sú elegancia a ľahká údržba. Medzi nevýhody patrí nevyhnutnosť pravidelnej opatery – impregnácie, bez ktorej sa časom ukážu poškodenia kože. Alternatívne môžete siahnuť po ekokožy. Je vhodná pre alergikov a nie je zo zvieraťa. Nie je však taká odolná ako pravá koža. Látkové sedačky patria medzi najobľúbenejšie. Patria medzi cenovo dostupnejšie, ponúkajú široký paletu farieb a aj vzorov. Vyberajte také, u ktorých je možné oprať celý poťah.

3. Farba

Farebne by mala sedačka ladiť s interiérom. Resp. interiér so sedačkou. Hovoríme predsa o základnom a hlavnom kuse nábytku. V menších bytoch sú praktické svetlé a pastelové farby. Opticky presvetlia a zväčšia priestor. Tmavšie sedačky sú vhodné vo väčších a svetlejších interiéroch. Nemusí Vám byť trápne siahnuť po konzervatívnych farbách ako biela, čierna, či sivá. Naozaj sa tieto farby najlepšie kombinujú s ostatnými farebnými doplnkami. Pri takto sfarbených sedačkách môžete použiť rôzne doplnky v kontrastnej farbe, čím docielite zaujímavý farebný efekt.


4. Štýl

Každý sme jedinečná osoba a osobnosť a tak máme každý svoj vkus a preferencie. Niekto má rad konzervatívnu klasiku, niekto najmodernejšie trendy. Žijeme v dobe, ktorá napomáha každému uspokojiť svoje požiadavky a dostatočný výber aj pre tých najnáročnejších. Katalógy a sociálne siete sú plné inšpirácii, stačí sa ponoriť do množstva ponúk. A v ďalšom kroku si nezabudnite Vašu sedačku pozrieť a vyskúšať naživo, a to väčšinou v kamennej predajni daného obchodníka.


5. posledný krok

Keď kupujete sedačku, z ktorej budete pravidelne sedieť a ležať pred televíziou, hľadajte skorej sedačku s nižšou sedacou časťou a hlbším a mäkším posedom. Vždy poteší aj pár vankúšov. Keď kupujete sedačku do obývačky, ktorú budete využívať často s návštevami na posedenie, zamerajte sa skorej na vyššie sedačky, v ktorých sa pri sadaní nestratíte. Pri sedačkách na ktorých budete prevažne sedieť vyberajte tvrdšiu výplň sedacej časti, ktorá je praktická pri sadaní a vstávaní.

Päť krokov k ideálnej jedálni