Dune – spice must flow

Príbeh Duny sa odohráva vo futuristickom a technologicko pokročilom svete po dlhom zotročení ľudstva Mysliacimi Roboty a následnom porazení Robotov počas „Butlerian Jihad-u“. Po porazení Mysliacich Strojov a prijatí zákonu – „Je zakázané vytvoriť stroj, ktorý sa podobá na človeka“ došlo k zákazu a zničeniu všetkých akokoľvek samostatne rozmýšľajúcich strojov. Dominantné zriadenie na jednotlivých planétach pripomína stredoveký feudalizmus. Funkcie počítačov prebrali ľudské počítače, špeciálne trénovaní Mentati, ktorí tvoria jednu z troch veľkých škôl. Druhou starobylou školou je Bene Gesserit, škola len pre dievčatá a ženy. Je zameraná na rozvoj mentálnych a fyzických zdatností, čím sa členovia školy Bene Gesserit stávajú takmer neporaziteľnými súpermi. Škola Bene Gesserit sa zaoberá selektívnymi kríženiami ľudských genetických línii, kvôli čomu vzbudzujú všeobecnú nedôveru. Ich ultimátnym cieľom je Kwisatz Haderach, super-muž, ktorým bude mať schopnosť nahliadnuť do budúcnosti. Treťou školou je Kozmicka Gilda, ktorá má monopol na cestovanie vesmírom a ako jediná pozná pôvod Navigátorov a princíp ich tréningu.


Dej Duny sa odohráva takmer výlučne na púštnej planéte Arrakis (tiež známa ako Duna). Duna je takmer celá pokrytá nekončiacim pieskom a takým suchým podnebím, že jej obyvatelia musia nosiť špeciálny oblek, ktorý recykluje každú jednu kvapku tekutiny, ktorú vylúčia. Dôvodom prečo chcú všetci ovládať Dunu je korenie Melange, ktoré predlžuje život a nielen Navigátorom umožňuje schopnosť jasnovidectva. Melange je na Dune všade, vo vzduchu, v piesku a v jedle. Všetci obyvatelia Duny sú na Melange závislí a ich prežitie je podmienené pokračovaním prijímania korenia Melange.


Ako už spomenuté, kozmická Gilda potrebuje Melange aby mohla aj naďalej uskutočňovať medziplanetárny transport. Keďže pre bezchybné fungovanie ich lodí je potrebné aby navigátori videli do budúcnosti a tak sa vyhli všetkým potenciálnym nástrahám. Všetky najsilnejšie frakcie impéria považujú Melange za to najdôležitejšie čo existuje a urobia všetko preto, aby sa k nim Melange dostalo. Ťažbu Melange sťažuje fakt, že piesky, kde sa Melange vyskytuje brázdia extrémne teritoriálne púštne červy. Áno, čítate dobre, púštne červy ktoré majú 200 a viac metrov a na jeden hlt zožerú celý harvester. Okrem červov žijú v púšti aj pôvodní obyvatelia Arrakisu – Fremeni, ktorí sú podozrievaví voči všetkým prišelcom. Fremeni sa riadia zákonmi nedostatku, príslušenstvu k jednotlivým kmeňom a rovnostárstvom. Neľudské podmienky na Arrakise z nich vychovali najnebezpečnejších bojovníkov impéria.

Hlavným hrdinom je Paul Atreides, syn Vojvodu Leto Atreida a jeho Bene Gesserit konkubíny. Leto sa stal lénnym pánom Arrakisu, po úhlavných nepriateľoch Atreidov, Harkonnenov. Postupne sa dozvedáme útržky histórie a pozadí machinácii medzi jednotlivými veľkorodmi a imperátorom Shadamom IV. Paul, ktorého tréning si zobrali na starosti najznámejší bojovníci ako Gurney Halleck a Duncan Idaho a tiže jeho matka Jessica, nie je len následník vojvodu a budúci správca Arrakisu, ale vďaka genetickým machináciám rádu Bene Gesserit má šancu stať sa aj Kwisatz Haderach-om. Duševné pochody, dozrievanie a prerod Paula a niečo čo nikto nečakal a nemohol predpovedať je obsahom veľkej časti knihy a je neuveriteľne živo prenesený na stránky knihy.


Čo ešte charakterizuje Dunu? Zápletka v zápletke, zrada a prerod na ľudskej a planetárnej úrovni. Toto všetko a viac vystihuje Dunu, ktorá je len začiatkom celého diania na ďalekej púštnej planéte. Pre všetkých, ktorý sa do toho sveta idú ponoriť prvý krát, užite si to, samozrejme aj ako Audiokihu.


Duna