10 jednoduchých krokov ako zariadiť Vašu izby snov

1. Čo? Pre koho? Ako?

Rozhodli ste sa zariadiť si Vašu vlastnú izbu, niekde kde sa budete cítiť prijemne, proste doma. Na začiatok každého takéhoto projektu, akým návrh interiéru rozhodne je, by ste si mali určite položiť nasledovné otázky, alebo ich variácie.
Pre koho zariaďujem túto izbu? Kto ju bude primárne používať?
Bude to spálňa do ktorej budem mať prístup len ja a moji najbližší, alebo je to jedáleň, kde budete prijímať rôzne návštevy?
Akú časť dňa tu budem tráviť?
Ako chcete aby Vám tento priestor spríjemnil život?
Ku každej izbe Vášho domova budete určite pristupovať individuálne a pri zamyslení sa nad týmito otázkami si vytvoríte konkrétnu predstavu, ku ktorej sa počas celého projektu budete približovať. Budete zápasiť s dilemami ako navrhnúť hlavnú spálňu, pri ktorej musíte rátať s odlišnými nárokmi, aká máte napríklad na obývačku, alebo jedálne. Počiatočná časová investícia do premyslenia si celkového konceptu Vás pripraví na jednotlivé kroky pri zariaďovaní a umožní uvažovať aj na unikátnymi vychytávkami do jednotlivých miestností, ktoré treba objednať viacero mesiacov dopredu. A v neposlednom rade samozrejme aj načrtne rozpočet, ktorý budete potrebovať.


2. Zvážte vaše potreby a požiadavky

Tak, už viete, že idete nanovo zariadiť napríklad kuchyňu. Máte hotový koncept o tom ako bude vyzerať, koľko bude približne stáť a čo bude jej súčasťou. V ďalšom kroku je dôležité sa zamyslieť nad spôsobom ako ju budete využívať. Varíte radšej sám/a, alebo ste v kuchyni stále viacerí? Chcete aby malo vaše malé dieťa prístup k vlastným nižšie položeným skrinkám a jeho vlastným riadom? Je praktické hneď od začiatku rozmýšľať aj nad požiadavkami, resp. potrebami ostatných členov domácnosti, aby sa v rovnako komfortne a príjemne cítili aj oni. Mať jasno vo Vašich očakávaniach Vám pomôže vybrať nábytok a načrtne aj jeho rozostavenie.


3. Zvoľte štýl

Zariadiť izbu vo svojom vlastnom štýle jej vdýchne dušu a v takejto izbe sa budete hneď cítiť príjemnejšie. Môže to však byť veľká výzva ak stále nepoznáte svoj štýl, alebo ste sa pre žiaden konkrétny nerozhodli. Dobrým začiatkom je preklikať sa a inšpirovať sa stránkami ako Pinterest, Instagram a rôzne dizajnové blogy, z ktorých si uložíte všetky inšpirácie ktoré sa Vám páčia. Pre prehľadnosť je praktické vytvoriť si zdieľaný adresár, napríklad googledrive. Keď zariaďujete hosťovskú izbu, zozbierajte si príklady jednotlivých štýlov a farebných kombinácii, ktoré sa Vám na prvý pohľad páčia, a tiež aj návrhy nábytkových kusov, ktoré Vás zaujali. Takto zozbieraná námety kriticky posúďte a vytriete pre Vás a Vašu rodinu najkrajšie a najpraktickejšie návrhy, ktoré by sa do Vášho domova najviac hodili. Takýmto postupom sa prepracujete k Vaším preferenciám, ktoré vytvárajú Váš štýl.


4. Virtuálne rozmiestnite nábytok v izbe

Aj keď len virtuálny, pomôže Vám práve tento krok nájsť správny nábytok a aj jeho rozmiestnenie v izbe. Či už pracujete s malou spálňou, alebo priestrannou obývačkou, kde sa zmestí veľký L-kový gauč so stolíkom. Pri priestorovom rozložení musíte zvážiť, či by ste chceli nábytok umiestniť ku stene, alebo máte radi keď je v priestore. Už len vzhľadom na svetelnosť je každá izba iná, môže mať jedno okno, alebo ich môže byť viacero a Vy musíte rátať s viacerými zdrojmi svetla. Nepodceňte tento krok a nájdite si čas a naplánujte si jednotlivé kusy nábytku a ich umiestnenie. Keď si pripravíte podrobný plán, zmení sa aj vaše vnímanie priestory a jeho využitia v izbe.


5. Rozpočet a finančné plánovanie

Zariaďovanie izieb môže byť aj drahá záležitosť, ceny nábytku ležia vo veľmi veľkom intervale. S dopredu stanoveným finančným stropom, budete mať hneď na pamäti, alebo na papieri, koľko ste už výberom/nákupom jednotlivých položiek minuli a akú méte ešte finančnú rezervu. Na otázky, môžem si dovoliť ešte tento mahagónový stolík, alebo musím sa uskromniť s menšou zostavou budete mať odpoveď hneď naporúdzi.


6. Vyberte si farebnú schému

Posledným krokom pri plánovaní, je výber farebných kombinácii pre zariaďovaný priestor. Či už sa rozhodnete pre ľubovoľný farebný odtieň, alebo necháte steny biele, bude farebnosť izby niečo, čo ju bude vystihovať a charakterizovať. Znova sa vráťte k Vaším uloženým inšpiráciám a zamerajte sa hlavne na farebnosť izieb, vidíte tam spoločné črty ktoré hovoria o Vašej preferencii? Pri voľbe farebnosti neexistuje správny, alebo nesprávny postup, farebnosť má vystihovať Vás a vytvoriť priestor, kde sa budete cítiť príjemne.


7. Umiestnite hlavný/dominantný nábytok

Tak, a môžeme začať. Na základe všetkých predchádzajúcich krokov (pôdorys, farebnosť, rozpočet) sa môžete pustiť do nakupovania. Na začiatok sa zamerajte na základne, alebo aj hlavné, kusy nábytku. Pre spálňu je to posteľ, pre obývačku gauč, kreslá, pre kuchyňu kuchynská linka. Pri nákupoch nezabúdajte na svoj štýl a preferenciu o ktorých už máte určite celkom konkrétnu predstavu. Hneď ako sa rozhodnete pre tento hlavný kus nábytku, bude pre Vás jednoduchšie zariadiť zvyšok izby.


8. Harmónia použitím „doplnkového“ nábytku

V ďalšom kroku sa budete zaoberať kúpou a umiestnením nábytku, ktorý je doplnkom po estetickej a funkčnej stránke Vášho základného nábytku. Veľkú slobodu ponúka jeho využitie pri vytvorení kontrastov, farebných aj štýlových, v miestnosti. Pri doplnkovom nábytku dobre zvážte Vaše priestorové možnosti a tiež funkčné požiadavky, ktoré chcete vyriešiť. Radi sa venujete čítaniu v spálni, alebo v obývačke? Máte svoje obľúbené kreslo a preferujte lampu na čítanie? Aká veľká je vaša zbierka kníh a koľko poličiek potrebujete?


9. Výber materiálu a textúr

V snahe dosiahnuť na pohľad príjemný súzvuk jednotlivých komponentov vyberte Váš doplnkový nábytok vo vhodných doplnkových farbách a textúrach, pomocou ktorých docielite, že miestnosť bude pôsobiť jednoliato a celistvo. Či to už bude nábytok s prvkami z prírodných vláken, s koženými doplnkami alebo drevenými sektormi. Výber materiálu je rovnako dôležitý ako výber farebnej palety. Aj na prvý pohľad malými farebnými plochami a doplnkami dokážete dotvoriť izbu presne podľa Vašich predstáv. Pri vytváraní harmonických kombinácií nemusíte limitovať výber použitých materiálov, môžete načrieť do rôznych textílii, kovov, drevených prvkov. Kľúčom k úspechu je odvaha experimentovať so širokým spektrom textúr a materiálov.


10. Finálne dolaďovanie

Na tento posledný krok sa tešia všetci domáci dizajnéri. Okrem toho, že konečne budete mať hotové svoje vysnívané miesto, môžete sa realizovať v dolaďovaní dekorácie použitím predmetov ako sú obrazy, vankúše, košíky, koberce a malé unikátne, Vás vystihujúce, predmety, ktoré oživia a presvetlia Vašu izbu. Pri dekoráciách sa môžete zamerať na predmety, ktoré môžete sezónne ľahko a rýchlo vymeniť a tak navodiť v miestnosti vždy aktuálnu atmosféru zodpovedajúci napríklad ročnému obdobiu. Napríklad, pri spálni zariadenej v svetlých odtieňoch môžete na jar použiť svetlé vankúše a obrazy, ktoré viete v zime vymeniť za teplejšie odtiene, ktoré budú farebne zapadať do vašej zvolenej palety. Nezabúdajte, sa Vaša izba by mala reflektovať Vás a Váš štýl a dobre by ste sa v nej mali cítiť hlavne Vy.

10 jednoduchých krokov ako zariadiť Vašu izby snov